Kotipalvelu voi olla tilapäistä lastenhoitoapua, apua arjen askareissa tai pidempiaikaista, perheen tarpeisiin suunniteltua palvelua. Hoidamme alle 18‑vuotiaita lapsia ja nuoria.
Lapsiperheiden kotipalvelu on tavoitteellista, suunnitelmallista ja määräaikaista yhdessä perheen ja yhteistyötahojen kanssa tehtävää vanhemmuuden sekä arjessa selviytymisen tukemista. Keskeisenä tavoitteena on perheen omien voimavarojen vahvistaminen. Tämä tapahtuu opastamalla perhettä lasten ja kodinhoidossa sekä vahvistamalla arjen taitoja. Lapsiperheellä on mahdollisuus saada kotipalvelua ilman lastensuojelun asiakkuutta.
Kotipalvelun tarve voi kohdata kun:
Kotineuvolan perhetyö tarjoaa kunnille sopimuksen mukaista lapsiperheiden hyvinvointia sekä terveyttä, omia voimavaroja, elämänhallintaa ja toiminnallisuutta edistävää perhetyötä lapsiperheen erilaisiin arjen tilanteisiin ja tarpeisiin.
Perhetyö on tavoitteellista toimintaa, joka aloitetaan tekemällä perhetyölle suunnitelma yhdessä perheen kanssa. Suunnitelmaa tehdessä huomioidaan palvelun tilaajan asettamat tavoitteet.
Perhetyöllä tuetaan, autetaan ja ohjataan arjen toiminnassa, lasten hoidossa ja kasvatuksessa sekä pyritään vahvistamaan vanhempien omia voimavaroja. Tavoitteena on perheen tukeminen niin kauan, että perheen omat keinot selviytyä arjessa ovat riittävät tai perhe ohjautuu muiden palvelujen piiriin.
Ammatillinen tukihenkilötyö on yksi lastensuojelun avohuollon tukitoimista, joiden avulla edistetään alle 18-vuotiaan lapsen hyvinvointia, kasvua ja kehitystä yhteistyössä kunnan oman palveluverkoston kanssa. Tuttu ja turvallinen tukihenkilö auttaa ja tukee lasta tai nuorta arkielämän haasteissa.
Ammatillisen tukihenkilötyön tavoitteena on mahdollistaa lapselle tai nuorelle luotettava aikuiskontakti, tarjota mahdollisuus henkilökohtaiseen tukeen vapaa-aikana, edistää arjessa selviytymistä, rakentaa sosiaalista verkostoa sekä motivoida lasta tai nuorta harrastuksiin. Tukisuhteen tavoitteet, kesto ja tapaamiskerrat räätälöidään yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Tavoitteena on hyvin toimiva ja luottamuksellinen tukisuhde. Tukisuhde solmitaan yhden hoitajan kanssa vuodeksi kerrallaan.
Kotineuvolan työntekijät ovat käytettävissänne silloin kun perheillä on tarve omaishoidon vapaalle. Palvelu on tarkoitettu alle 18-vuotiaalle pitkäaikaissairaalle tai vammaiselle lapselle ja hänen perheelleen. Hoito tapahtuu lapselle tutussa ympäristössä – omassa kodissa. Työntekijämme ovat ensiaputaitoisia sosiaali- tai terveysalan ammattilaisia, joilla on vähintään vuoden kokemusta monenlaisista lapsiperheistä ja erityislapsista. Olemme tarkistaneet jokaisen työntekijän rikosrekisteriotteen. Työntekijämme ovat vastuuvakuutettuja. Käytämme reflektiivistä työotetta ja koulutamme työntekijät perheiden tarpeiden mukaan.
Kotona annettavaan hoitoon kuuluvat henkilökohtainen hoiva ja huolenpito, terveyden- ja sairaanhoidolliset toimenpiteet huoltajan kirjallisten ohjeiden mukaisesti, ruokailu, tarvittaessa ruuan valmistukseen liittyvät tehtävät, liikkumisessa avustaminen sekä harrastuksissa ja virkistystoiminnassa avustaminen.
Kotineuvola on palveluntuottajana omaishoidon vapaassa Tampereella, Ylöjärvellä, Nokialla, Pirkkalassa, Vesilahdella sekä Lempäälässä.
Neuropsykologisessa valmennuksessa vahvistetaan ja kehitetään arjen sujuvuutta, kun toiminnanohjauksen vaikeudet sekä tunnesäätelyn haasteet aiheuttavat haittaa toimintakyvylle. Tavoitteena on löytää ja rakentaa myönteisiä toimintatapoja sekä mielekästä tekemistä ja elämän suuntaa. Valmennus tapahtuu asiakkaan omassa asumis- ja toimintaympäristössä.
Työskentelyllä on tavoitteet sekä aikataulu, jotka muotoutuvat asiakkaan tarpeiden mukaisesti.
Työskentelyyn sisältyy asiakkaan läheis- sekä viranomaisverkoston huomioon ottaminen, asiakkaan eri arjen ympäristöjen haasteiden kartoittaminen ja kokonaisuuden hahmottaminen sekä lähipiirin ja eri tahojen ohjaaminen. Vanhempia tuetaan nepsy-lapsen kasvatustehtävässä.
Toiminnanohjauksen taitoja tuetaan sana- tai kuvalistoilla, ohjeiden jäsentämisellä, tehtävien pilkkomisella sekä luomalla rutiineja. Tavaroille luodaan paikkansa ja järjestyksensä sekä luodaan rutiineja kodinhoitoon. Ajanhallintaa tuetaan aikataulutuksella, päiväjärjestyksellä ja kalenterin käytön opettelulla sekä ajanhahmottamista tukemalla visuaalisin keinoin. Opiskelutaitoja tuetaan yksilölle itselleen sopivilla opiskelustrategioilla ja menetelmillä. Sosiaalisia suhteita tuetaan harjoittelemalla vuorovaikutustaitoja. Lisäksi voidaan harjoitella esimerkiksi asiointitaitoja ja rahankäyttöä.
Soveltuu asiakkaille, joilla on todettu tai epäillään olevan neuropsykiatrinen häiriö sekä myös päihde -ja mielenterveyskuntoutujille. Asiakkaina voivat olla lapset, nuoret ja aikuiset. Valmennuksessa tutustutaan diagnoosiin ja sen tuomiin haasteisiin sekä erityispiirteisiin ja luodaan ympäristölle ymmärrystä asiakkaan tarpeisiin.
Työntekijän ammattipätevyysvaatimuksena on sosiaali- tai terveyshuollon perustutkinto sekä Neuropsykologisen valmentajan koulutus.
Liisa Lindström
044 751 2266
liisa.lindstrom@kotineuvola.fi